Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

vrijdag 29 juni 2012

Folkbokföring!


Toen ik mij aangemeld had bij mijn nieuwe gemeente, moest ik er opeens aan denken hoe dat ging toen ik net in Zweden kwam wonen.
In al mijn onschuld reed ik naar het gemeentehuis van Gagnef, de gemeente waarin ik toen was komen wonen. Daar aangekomen meldde ik me bij het loket en vertelde waar ik voor kwam. Iedereen die weet hoe het in Zweden gaat, zal nu wel zitten grinniken. De dame achter het loket keek mij nl.  zeer verbaasd aan. Nee, zei ze, je (in Zweden zegt iedereen je en jij tegen elkaar) moet niet hier zijn maar bij Skatteverket (Belastingdienst). En daarvoor moest ik naar Borlänge. Naar Djurås was al zo’n 50 km vanaf mijn huis, naar Borlänge was nog eens 21 km.
Oeps………Om eerlijk te zeggen voelde ik me wel wat knullig, ik had de informatie die ik in Nederland gekregen had van de Zweedse ambassade blijkbaar niet goed gelezen.
In Zweden gaat alles via Skatteverket, daar word je ingeschreven in het bevolkingsregister en krijg je je personnummer ( vergelijkbaar met het Nederlandse BurgerServiceNummer).
Maar denk je dat ik mijn personnummer kreeg en ingeschreven werd in het bevolkingsregister? No way!!
Ik mocht wel in Zweden wonen als Europees burger, maar om ook geregistreerd te worden in het bevolkingsregister en een personnummer te krijgen, moet je óf werk/eigen bedrijf hebben , óf genoeg geld hebben om je te onderhouden, óf studeren aan een erkende onderwijsinstelling. In de laatste twee gevallen moet je ook een dekkende ziektekostenverzekering hebben.  Dat is een verschil met Nederland, want in Nederland moet je je altijd binnen 5 dagen na vestiging in het bevolkingsregister laten inschrijven als je een woonadres hebt in de betreffende gemeente en van plan bent om tenminste 4 maanden binnen een periode van een half jaar in Nederland te verblijven.
Ik kon pas in het bevolkingsregister ingeschreven worden nadat ik werk had. Ik arriveerde halverwege april 2002 in Zweden en kreeg werk in juli 2002. In Augustus 2002 kreeg ik mijn personnummer toen bleek dat mijn werkgever mijn loon over juli niet kon uitbetalen omdat ik geen personnummer had!
Al met al heb ik dus drie-en-een-halve maand in Zweden gewoond zonder dat ik opgenomen ben geweest in het bevolkingsregister.
Ik blijf het nog steeds een beetje vreemd vinden dat je naar een ander land emigreert maar je niet kunt laten inschrijven als inwoner van dat land.
Eigenlijk ben ik gewoon een poosje ‘onzichtbaar’ geweest!

Tot de volgende keer/ Vi ses nästa gång!!
Groeten/hälsningar

Marjon