Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

donderdag 11 februari 2010

Van alles en nog wat!!

Beste mensen, 
Tot mijn schrik zie ik dat ik voor het laatst op 20 december heb geschreven. Hoogste tijd dus om wat van me te laten horen. 
Het leven begint voor mij weer een klein beetje normaal te worden. Het valt me wel erg tegen dat het zo lang duurde voor ik me weer een beetje fit voelde, maar dat is normaal, hoorde ik van de artsen. Daarnaast heeft de bestraling nog steeds effect op mijn borst en ik kreeg te horen dat de steken en krampen nog wel tot een jaar na de bestraling kunnen blijven. Verder ben ik nog erg kortademig(nee, niet meer gerookt sinds 14 september 2009 !!) en met wandelen kom ik nog steeds niet op de helft van wat ik kon. Nou is het winterweer ook niet echt uitnodigend geweest, d.w.z. niet voor mij met mijn verergerde evenwichtsstoornissen. Maar...nog eventjes en dan heb ik alle controles voor de borstkanker en de MS gehad en kan ik me echt richten op de toekomst. Dan is de sneeuw hoop ik ook weg. 
Ik ben niet heel erg bezig geweest met  "Zweedse" zaken het afgelopen half jaar, maar  het volgende is mij bij gebleven:
  • We hebben in januari de licentiejacht op de wolven gehad om het aantal wolven in Zweden te verminderen.  Er mochten 27 wolven doodgeschoten worden (het werden er 28) en dat gebeurde voor het grootste deel al op de eerste dag! De Zweedse roofdierenvereniging  is van mening dat de jacht op wolven geen wetenschappelijke basis heeft en strijdig is met de EU regels en wetgeving voor natuurbescherming. De natuurbeschermingsvereniging zal Zweden aangeven bij de EU-commissie hiervoor.  Omdat er dit jaar voor het eerst een licentiejacht is (in tegenstelling tot de beschermingsjacht) is er erg veel commotie over ontstaan. De discussies laaiden overal weer op, niet alleen in de regionale kranten!! Voor de duidelijkheid: ook ik ben tegen deze licentiejacht. 
  • Saab is "gered" door Spyker.  Uiteraard ben ik erg blij voor de Saab medewerkers, maar ik ben toch wel benieuwd hoe het gaat uitpakken.  Ik heb Spyker-baas Victor Muller verschillende keren geïnterviewd zien worden, ik kan nou niet zeggen dat ik van hem gecharmeerd ben. Maar wat telt is wat hij uiteindelijk presteert!
  • Vanaf 1 juli dit jaar zullen bepaalde ernstige niet-opgeloste misdaden(zoals o.a. moord, schending van de mensenrechten, genocide en terrorisme) niet meer na 25 jaar verjaren. Dat betekent o.a. ook dat de zaak van de nog steeds niet opgeloste moord op Olof Palme (1986) open zal blijven. Dus .... wie weet komen we ooit nog te weten wat en wie er achter deze moord zat.
Privé heb ik me uitermate goed vermaakt met de Millennium-trilogie (in het Zweeds) van Stieg Larsson en de eerste twee films (zonder Nederlandse ondertiteling). Jammer dat ik de boeken uit heb, maar ....wie weet komt ooit nog het vierde boek uit. 
Ik zal me de komende tijd weer wat meer bezighouden met de ins en outs van Zweden en ook weer eens  programma's als "Uppdrag Granskning " en   " Dokumentär " bekijken. 

Välkommen åter!!
Hälsningar
Marjon