Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

dinsdag 16 september 2008

Heimwee??

Als ik mijn laptop opstart dan krijg ik de foto met vallende sneeuw te zien. Dan krijg ik iedere keer een beetje heimwee. Maar ik geniet ook van de foto en dan waan ik me weer een beetje in Zweden.  
Deze site heeft niet voor niets de naam "Zweden-haatliefde verhouding". Vijf jaar in Zweden wonen lijkt natuurlijk niets op een mensenleven, in mijn geval tot nu toe 56 jaar. Maar, en dat kan ik niet ontkennen, het heeft een enorme impact op mijn leven gehad. Het was er mooi, fantastisch, en dat beeld wil ik graag vasthouden. Het moeilijke van die jaren wil ik niet vergeten, dat krijgt steeds meer een plek, in positieve zin. Want ik heb er veel van geleerd.

Dus, hoe zit dat nou, plaag ik mezelf er mee??
Mijn conclusie is: nee. Ik geniet iedere keer weer van de foto's, ik vind het leuk om met dit blog bezig te zijn, om contacten met Zweedse vrienden te onderhouden. Ik blijf de ontwikkelingen in Zweden volgen omdat ik wil weten hoe het er gaat.

Het land blijft trekken. Het is een soort virus waar je mee besmet bent. Op dit moment wil ik niet terug, omdat ik daar geen rooskleurige toekomst op kan bouwen en de gezondheidszorg nog niet goed genoeg is. Dat is voor mij een hard feit. Maar als de tijd rijp is, wil ik er wel weer gedeeltelijk wonen. De basis blijft dan Nederland en ik ga dan naar Zweden naar mijn eigen huisje om er te overwinteren in de fantastische Zweedse winters en het mooie voorjaar!!

Dat is toch een mooi vooruitzicht??