Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

donderdag 11 september 2008

Hulp via internet om zelfmoord te plegen!!

Gisterenavond naar "Uppdrag Granskning" (http://www.svt.se/) gekeken. Ging over hulp via internet om zelfmoord te plegen. In Zweden lukt het jaarlijks 1500 mensen (Nederland ook, maar wij hebben 2 keer zoveel inwoners!!). Er zijn dus diverse sites waar mensen allerlei tips krijgen hoe ze er voor kunnen zorgen dat hun zelfmoordpoging lukt. De jongen die het op deze manier lukte (Bijan, 23 jaar) had wel eerder aangeklopt bij instanties om hulp bij zijn psychische problemen, maar die niet gekregen(bij de kinderkliniek waar hij eerder voor een tumor in zijn been was behandeld, maar hij werd weggestuurd omdat hij inmiddels boven 18 was). Aan het einde van het programma in een interview met deskundigen werd ook wel min of meer toegegeven dat er geen goede hulp is voor mensen om te voorkomen dat ze uiteindelijk zelfmoord plegen.
Na het programma kunnen mensen altijd met de makers chatten en daar viel me weer op dat veel mensen klagen over de slechte psychiatrische hulp in Zweden. Nou heb ik daar eerder, toen ik nog in Zweden woonde, een reportage over gezien en ook gehoord dat als je bijv. opgenomen wordt, je blij mag zijn dat je binnen een half jaar echt contact krijgt met een beschikbare psychiater. Er zijn trouwens erg veel mensen die het in klinieken nog lukt zelfmoord te plegen.
Niet een echt vrolijke reportage, maar toch wel weer goed dat Uppdrag Granskning daar aandacht aan besteedt. Zo gaat het vaak met hun programma's, zij zijn er dan de "oorzaak"van dat dingen worden opgepakt.
Lycka till, Sverige! (Ik wens je succes, Zweden) met deze opgave!

woensdag 10 september 2008

BERENJACHT IN VOLLE GANG







Op 21 augustus jl. is de jaarlijkse berenjacht weer geopend. Dit jaar mogen de jagers in heel Zweden in totaal 233 beren schieten. Roofdiervrienden vinden dit te veel, terwijl de jagers zelf er nog veel meer hadden willen schieten.
Volgens de laatste berekeningen, van voorjaar 2005, zijn er tussen de 2350 en 2900 beren in Zweden. Dat is ook wel eens minder geweest: in het begin van de 19e eeuw was de beer bijna uitgeroeid.
Behalve de legale jacht, is er ook de illegale jacht. Het aantal beren dat op die manier geschoten werd, was tot nu toe ongeveer even groot als de legale jacht. Omdat het aantal legaal te schieten beren dit jaar verhoogd is, hoopt men dat daardoor de illegale jacht zal afnemen.
De beer is in wezen een schuw en niet agressief dier. Omdat er zoveel op hem gejaagd wordt, is hij nog schuwer geworden. De beer is alleen maar gevaarlijk als hij aangeschoten is of op een andere manier verwond. En natuurlijk als ZIJ jongen heeft, maar dat geldt voor alle (roof)dieren.
In Dalarna is gisteren de 15e beer in die provincie afgeschoten, iets ten noorden van Orsa.
De jacht duurt nog tot 15 oktober, dan worden de beren weer met rust gelaten en kunnen ze zich op hun winterslaap voorbereiden.
Bronnen:
Dagens Nyheter (http://www.dn.se/) en Dalademokraten(http://www.dalademokraten.se/)
Foto's: Dagens Nyheter

Oud en dement in Zweden

Je zal maar oud en dement zijn en in Zweden wonen. Vanochtend stond er in de Dagens Nyheter dat vorig jaar 45.000 ouderen van boven de 75 jaar die dement zijn, geneesmiddelen kregen die eigenlijk bedoeld zijn voor mensen die aan schizofrenie lijden of manisch depressief zijn. Het gaat dan om de middelen Risperdal, Zyprexa en Haldol.
Het is een schandaal, zegt Yngve Gustafson die professor en hoofdarts in de geriatrie is aan de universiteit van Umeå. Ondanks het feit dat zowel onderzoekers als geneesmiddelenfabrikanten in verschillende landen waarschuwen voor het gebruik, gaan artsen nog steeds door met voorschrijven van deze middelen.
Sinds het jaar 2000 is het voorschrijven van deze geneesmiddelen aan demente ouderen toegenomen met 25%, en het aantal stijgt nog steeds volgens de verkoopstatistieken van de zweedse staatsapotheek. Ingvar Karlsson, die docent in de psychiatrie is bij het Sahlgrenska universiteitsziekenhuis, zegt dat één van de redenen is dat het verplegend personeel een ”draaglijke werksituatie” wil. De tweede reden is onkunde van artsen en verplegend personeel.
Uit diverse grote studies blijkt dat toediening van deze middelen als gevolg heeft, dat ouderen 3 tot 4 keer groter risico lopen om te overlijden, een stroke te krijgen of te vallen.


Bron: Dagens Nyheter (http://www.dn.se/)

Elandensporen op het ijs