Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

zondag 8 maart 2009

NOVA, emigratiebeurs en werkloosheid in Zweden

Toen ik afgelopen vrijdag van mijn werk thuis kwam en mijn ontvangen emails ging bekijken, zat er één tussen van het actualiteitenprogramma NOVA. Zij wilden graag contact met mij i.v.m. een te maken reportage over de emigratiebeurs en emigreren naar Zweden. Na diverse telefoontjes over en weer spraken we af dat ik zaterdag om 13.30 uur naar Zwolle zou komen mét een stapel foto's voor het interview en de opnames. Het was natuurlijk heel erg leuk en ook spannend.
Ik had na de opnames in Zwolle iedere keer van die "flashbacks" waarbij ik dan dacht: ik had het beter zus of zo kunnen zeggen. Maar ja, zo gaat dat vaak met dit soort dingen. Na een uitgebreid gesprek moet je opeens in het werkelijke interview alles kort maar krachtig zeggen.
's Avonds om 22.15 uur zat ik vol spanning en heel erg zenuwachtig op de bank in afwachting van wat zou komen! Toen het uiteindelijk om 22.30 (na de reportage over de Oostenrijker Fritzl) werd uitgezonden, viel het allemaal heel erg mee. Van de bijna 2 uur dat ze met mij bezig zijn geweest (voorgesprek, shots, het uiteindelijke interview) blijft dan opeens wel heel weinig over. Maar zoals ik al zei.... zo gaat dat. Wat ik in de uitzending zei sloot in ieder geval goed aan op de emigratiebeurs. 
N.B. februari 2011: De link naar de reportage heb ik moeten verwijderen omdat de reportage niet meer te bekijken is.



Voor die mensen die zich afvragen hoe ik aan het werkloosheidspercentage van 20% kom, volgt hier wat extra informatie.
Toen ik eind 2005 lid werd van de politieke partij "Moderaterna" stond er in het informatiepakket dat, als de werkloosheid in Zweden net zo geteld zou worden als in Nederland, de werkloosheid in Zweden zeker 23% zou zijn.
In mei 2007 is Fredrik Reinfeldt geïnterviewd door Rick Nieman op RTL-Z, waarin hij de uitspraak doet dat de werkloosheid in Zweden tussen de 17% en de 20% is en niet 4,5% zoals de officiele cijfers aangeven. Je kunt het interview met Reinfeldt (in het Engels met Nederlandse ondertiteling) via de onderstaande link zien : http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2007/week18/vr_intervieuw_fredrik_reinfeldt.avi_plain.xml

Verder heb ik nog een artikel gevonden op de site van het Zweedse "näringsliv" uit 2007/2008 en ook zij spreken over een heel veel hogere werkloosheid.

Op dit moment ligt de werkloosheid officieel op 7,3% volgens het Zweedse Bureau voor de Statistiek, de jeugdwerkloosheid is volgens ditzelfde bureau 21% en volgens het Zweedse arbeidsbureau stijgt de werkloosheid hard. Ik heb dan ook grote vraagtekens bij de uitspraken van de directeur van het Zweedse arbeidsbureau in de reportage van NOVA dat Nederlanders makkelijk een baan kunnen krijgen. Ik denk dat de werkelijke werkloosheid, ondanks de inspanningen tot nu toe van de huidige Zweedse regering, ongeveer 2 keer zo hoog ligt als het officiële gemiddelde werkloosheidscijfer.

Tot zover maar weer !!

Groetjes/hälsningar
Marjon