Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

zondag 19 oktober 2008

Met je billen bloot!?

Afgelopen week was ik bij een zgn. alternatieve genezer, waarvan de kosten betaald worden door mijn zorgverzekeraar. Omdat wij ook mijn medische geschiedenis doornamen, kwamen we o.a. op de darmproblemen die ik in Zweden heb gehad. Ik heb twee keer, vlak achter elkaar, in het ziekenhuis in Falun gelegen met een fikse darmontsteking. Na mijn ontslag uit het ziekenhuis moest ik een afspraak maken in een ander ziekenhuis voor een darmonderzoek. Die afspraak vond een maand later plaats.

In de brief die ik had gekregen stond dat ik een middel bij de apotheek moest halen(kosten: bijna 10 euro) om mijn darmen schoon te maken. 24 uur voor het onderzoek moest ik de eerste dosis innemen, en 12 uur later nog een keer.
Ik heb nog nooit zoiets smerigs gehad. 's Ochtends heeft het mij 15 minuten gekost om het glas met water + het opgeloste middel naar binnen te krijgen, waarbij ik na iedere slok bijna over mijn nek ging. 12 uur later nog een keer zo'n dosis, maar toen heb ik echt alles er weer uitgespuugd. De hele dag verder niets dan vloeibaar voedsel (vruchtendranken zonder vezels e.d. erin) en de ochtend van het onderzoek nuchter naar het ziekenhuis.

Maar goed, de volgende ochtend kwam ik na een uurtje rijden in het ziekenhuis. Ik moest mij volledig uitkleden en vervolgens een witte t-shirt, witte sokken en een grote ouderwetse, witte herenonderbroek ,allen met landsting Dalarna-opdruk!, van het ziekenhuis aantrekken. Toen ik de verpleegster verbaasd aan keek, legde zij mij uit dat ik de onderbroek achterstevoren, dus met de gulp aan de achterkant, moest aantrekken! Het was maar goed dat ze mij daarna alleen liet, want ik heb echt staan gniffelen in dat hokje.

Toen kwam het onderzoek. Op een tafel liggend werd de slang in mijn anus gedaan, door de gulp-opening! Daarom dus die achterstevoren aangetrokken heren-onderbroek, want stel je voor dat je iemands blote billen ziet!!

Achteraf heb ik er heel erg hartelijk om moeten lachen en ik heb natuurlijk ook de vergelijking met Nederland gemaakt. Want hier hoef je niet 24 uur van te voren op een sapdieet en gore middeltjes slikken om je darmen schoon te maken. Ik spreek uit eigen ervaring: Je gaat nuchter naar het ziekenhuis, krijgt een klisma en dan het darmonderzoek, met je billen bloot! Een stuk makkelijker en minder gecompliceerd, dacht ik zo!!