Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

zondag 6 mei 2012

Change!!





Een heleboel veranderingen!
Wat heerlijk, het is voorjaar! Een periode van nieuw leven, dat alles in bloei staat en de temperaturen aangenamer worden.
De winter is voorbij, de eerste zonnestralen geven direct energie. En die energie heb ik nodig in deze tijd van positieve veranderingen.
Allereerst: Ik ga verhuizen! Het dorp ten oosten van Emmen waar ik bijna vijf jaar gewoond heb, ga ik verruilen voor een fantastisch mooie plek! Mijn nieuwe huis is net afgebouwd, aangepast aan de eisen van deze tijd en zóó mooi!! Ik heb er zin in, een nieuwe start op een mooie, nieuwe plek! Natuurlijk laat ik hier ook leuke mensen achter, maar dat contact zal met enkelen van hen zeker niet verloren gaan!
Ook dit blog gaat veranderen. Ik ben er in de loop van 2008 vol enthousiasme aan begonnen en het heeft een nuttige functie gehad. O.a. om voor mezelf te verwoorden wat ik voelde voor het land Zweden nadat ik er vier-en-een-half jaar gewoond had met alle ups en downs. De eerste jaren van dit blog had ik nog een haat-liefde verhouding met Zweden, maar gelukkig is het weer een liefdesverhouding. Mijn 'stukjes' gingen over mijn belevenissen in Zweden en over dingen die ik interessant vond.
Die periode is nu voorbij en daarom gaan de blogberichten veranderen, niet alleen qua inhoud maar ook qua uitstraling. Hoe mijn blog eruit gaat zien ben ik nog niet helemaal uit, daar zit ik nog op te 'broeden'. Maar anders wordt het zeker! Kom terug in juli en laat je dan aangenaam verrassen!

Een fijn voorjaar!
Vänliga hälsningar

Marjon