Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

woensdag 19 mei 2010

Winkels, openingstijden en zuivelafdelingen

Vanavond keek ik naar het programma Netwerk op Nederland 2. Het onderdeel "blind date"  werd voor het eerst uitgezonden: De leiders van onze politieke partijen krijgen op een voor hen onbekende plek een afspraak met een onbekend iemand.  Alexander Pechtold van D'66 mocht de spits (of... het, allebei is goed) afbijten. Omdat ik toch wel nieuwsgierig was waar hij heen zou gaan en wat hij moest doen, bleef ik kijken. En, leuk!  hij ging naar een supermarkt in verband met het onderwerp waar al langer over gesproken wordt in Nederland: de openstelling van winkels op zondag. 
Je kunt rustig stellen dat de meningen daarover nogal verdeeld zijn bij zowel de politieke partijen,  de consumenten als de winkeliers. Ze variëren van "niet open" omdat de zondag een rustdag moet zijn tot "volledig open" en "winkeliers bepalen dat zelf". Ik vermoed dat er uiteindelijk in de Tweede Kamer besloten zal worden dat iedere gemeente hierover zelfstandig een besluit zal moeten nemen, uiteraard binnen de aangegeven kaders. Een wekelijkse openstelling van winkels op zondag zal denk ik niet te vermijden zijn.  
Het is vreemd om deze discussie te moeten meemaken als je zoals ik jaren in Zweden hebt gewoond waar de openstelling op zondag heel normaal is. In de kleinere dorpen in de buurt (nou ja, 30 km verderop!)  waren de supermarkten allemaal op zondag open. Weliswaar niet de hele dag maar toch zeker zo'n 4 uur: de één van 12.00 tot 16.00 uur, de ander van 11.00 tot 15.00 uur. In de wat grotere, verder weg liggende plaatsen waren de supermarkten vaak al om 09.00 uur  open tot 21.00 uur. Andere soorten winkels hadden wat kortere openingstijden, bijvoorbeeld van 11.00 tot 17.00 uur. Ik heb in Zweden nooit meegemaakt dat mensen zich hier op de één of andere manier aan stoorden. Maar, moet ik er eerlijk bij zeggen, daar was het al voor iedereen gewoon.  Ik weet niet wanneer en hoe ze in Zweden tot dit besluit zijn gekomen, dat zal ik nog eens navragen bij mijn Zweedse vrienden. Er staat mij echter vaag bij dat de winkels ook al op zondag open waren in het begin van de jaren negentig, maar dat weet ik niet zeker. Ik beloof dat ik er op terug zal komen.
Ik vond de openstelling op zondag wel erg makkelijk. Als je wat afgelegen woont dan rijd je niet eventjes naar een winkel 30 km verderop. Maar als je op zondag toevallig in één of ander dorp moet zijn, dan is het fijn dat je boodschappen kunt doen. Voor veel Zweden met hun 40-urige werkweek en waar beide ouders in het gezin werken, zal de openstelling op zondag ook wel een uitkomst zijn.  Of je nou in de stad of op het platteland woont.
Toen ik weer terug kwam in Nederland, was het wel wennen: Ik weet niet hoe vaak ik in het begin vergat dat er geen winkels open waren op zondag. Die omschakeling heeft wel enkele maanden geduurd!
Alexander Pechtold hielp in "Blind Date" ook nog met het vakken vullen op de zuivelafdeling. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: de verse produkten moeten achter de oudere produkten komen, dus die moesten eerst aan de kant geschoven worden. 
En ook hier zie je een verschil met Zweden. Het maakt niet uit hoe klein de supermarkt is, maar de zuivelafdeling wordt daar bijna altijd aan de achterkant van het schap bijgevuld. Eigenlijk is het zuivelschap een grote "koelkast" die ook aan de achterkant open gemaakt kan worden(of is)  en waar genoeg ruimte is voor het personeel om de "koelkast" bij te vullen.
Behalve de link naar het programma Netwerk sluit ik ook nog een link bij van een bedrijf in Zweden dat dit soort zuivelschappen maakt en steeds verder moderniseert, zodat ook het personeel ontlast wordt. Het kan even duren voordat de pagina geladen is omdat hij opent met een filmpje in het Engels. Je kunt er echter ook voor kiezen om een nieuwer filmpje in het Zweeds te zien, want de beelden spreken voor zich!  Zo krijg je een aardig idee hoe het er aan toe gaat en wat er allemaal mogelijk is!! Misschien een idee voor Nederland!

Hier komen de linken:  


Dat was het voor vandaag!!
Groetjes/Hälsningar

Marjon