Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

maandag 6 oktober 2008

Zweedse nationalisten

Foto: SVT, Faktum (2006)


Op de één of andere manier raak ik altijd geschokt als ik iets lees of zie van de Zweedse nationalistische, vreemdelingvijandige, racistische politieke partijen “Nationaldemokraterna”en “Sverigedemokraterna”.
Gisteren was ik op Youtube filmpjes aan het zoeken om op mijn hyves en mijn blogs te plaatsen. Tot mijn grote verbazing vond ik nogal wat filmpjes(onder “Sverige” en “ Svenskarna”) van bovengenoemde partijen, die alle buitenlanders het land uit willen hebben, oftewel “Zweden voor de Zweden” . Ik heb een paar van de filmpjes bekeken en ik werd er weer helemaal beroerd van. En toevallig (?) kwam er ‘s avonds een documentaire op SVT2, “En som alla – alla som en” over Landskrona(westkust Zweden), haar buitenlanders en de Sverigedemokraterna (SD).
Waarom toch die geschoktheid?? Ik denk dat het met een aantal zaken te maken heeft. In de eerste plaats ben ik zelf buitenlander in Zweden geweest, met de aan den lijve ondervonden discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat is ook één van de redenen dat buitenlanders hun achternaam massaal veranderen in een Zweedse achternaam. Ten tweede is de raszuivering al in Zweden vanaf 1918 in de praktijk gebracht tot in de jaren zeventig van de 20ste eeuw. Onder “raszuivering” in Zweden valt o.a. dat meisjes uit de “asociale” klassen gesteriliseerd werden om te zorgen dat er geen “rasonzuivere of rasonwaardige” Zweden bij kwamen. Ook de Samen (Sami, vroeger bekend onder de naam "Lappen") ontkwamen niet aan onderzoeken en zijn lang bestempeld geweest als een onwaardig "ras". 


In Nederland hebben wij natuurlijk ook zulke partijen, de PVV zit zelfs in het parlement (in Zweden is dit de SD nog niet gelukt). Het verontrust mij natuurlijk wel, maar hier ben ik geen buitenlander. Alhoewel….mijn "wortels" liggen ook in het Duitsland, België en Frankrijk van eeuwen geleden. In Nederland heb ik altijd het idee dat wij er bewuster mee omgaan en ook daadwerkelijk proberen iets tegen het racisme te doen en integratie te bevorderen. Toch heb ik ook wel gemerkt, sinds ik weer in Nederland woon, dat er best wel veel Nederlanders zijn die vooroordelen hebben richting buitenlanders en integratie zien als iets dat alleen moet komen van de buitenlanders en niet van de Nederlanders.
Ben ik te somber over Zweden of te optimistisch over Nederland? Laat me weten hoe je erover denkt!
Wie “En som alla – alla som en” wil zien kan de documentaire op internet bekijken(http://www.svt.se ).

Aurora Borealis, Het Noorderlicht