Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

donderdag 8 januari 2009

Werkloosheid en -projecten in Zweden

Toen ik in Zweden kwam wonen, had ik eigenlijk helemaal geen zin meer in een baan met veel verantwoordelijkheid zoals ik tot dan in Nederland had gehad. Een relaxte baan met minder verdienen vond ik toen helemaal niet erg. Ik kwam immers voor een rustig leven naar Zweden!
Na wat zoeken en verwoede pogingen om een sollicitatiebrief in het Zweeds te schrijven kreeg ik via het arbeidsbureau een baan aangeboden als vårdbiträde (thuishulp) op oproepbasis bij de Hemtjänsten (thuiszorg) in onze gemeente. Dat heb ik toen uiteraard aangenomen. Na een jaar in zowel onze als de aangrenzende gemeente op deze basis gewerkt te hebben, kon ik een jaarcontract krijgen als persoonlijk assistent bij een zwaar gehandicapte vrouw. Ik heb dat toen niet gedaan omdat ik ook een jaar mee kon doen aan een project voor werkloze buitenlandse, niet-scandinavische hbo'ers en academici met als doel om werk te krijgen op mijn niveau. Want ik had het toch wel zo langzamerhand gehad met het schoonmaken, douchen, konten afvegen en wassen, eten koken en voeren etc. Een beetje meer uitdaging in mijn werk had ik toch wel nodig!
Achteraf moet ik helaas zeggen: Had ik dat project maar nooit gedaan en toch die baan genomen! Halverwege het project kwam ik er nl. achter dat de mensen die hetzelfde project een jaar vóór ons hadden gedaan, geen van allen een baan hadden gekregen. Omdat ik daar vragen over stelde, werd ik de tweede helft van het project (dus een half jaar lang!!) genegeerd, mijn mentor die ook de projectleider was deed helemaal niets meer voor mij en reageerde op geen enkele email of telefoontje! Het project was uiteindelijk voor ons allemaal een flop: het heeft niemand een baan opgeleverd. Een mede-projectdeelneemster had eerst aan een ander project, het Maria-project(voor buitenlandse hoogopgeleide vrouwen), deelgenomen. In het boekje, dat naderhand geschreven was, stond dat alle vrouwen werk hadden gekregen. Maar van die deelneemster hoorde ik dat 11 van de 12 vrouwen, waaronder zij zelf, precies na een half jaar ontslagen waren! En de reden? Dat is een vraagteken, maar wij vermoedden toen dat er afspraken over gemaakt waren.
Aan de Länsstyrelse(provincie) heb ik na afloop van het project een zeer uitgebreide brief met al mijn kritiek geschreven, maar het leidde tot niets! Ik kreeg niet eens een gesprek! Al die miljoenen Zweedse kronen voor dit project, waarvan het grootste deel Europees geld was, zijn gewoon over de balk gegooid. Alleen de mensen die het project leidden zijn er financieel beter van geworden! De certificaten die wij voor de verschillende vakken kregen dekten niet allemaal de lading!
Ook in mijn werk bij de thuiszorg kwam ik nogal wat Zweedse collega’s, allemaal vrouwen, tegen die in allerlei werklozenprojecten hadden gezeten. Ik heb er nooit één positief woord over gehoord!
In 2005, toen de politiek van de sociaaldemocraten met minister-president Göran Persson mij zo langzamerhand de keel uit hing, ben ik lid geworden van de politieke partij “Moderaterna”. Om de vergelijking met een Nederlandse partij te maken: een beetje VVD maar dan met een sociaal tintje. Ze presenteren zich nu als de nieuwe arbeiderspartij. In het welkomstpakketje dat ik toen kreeg zat een artikel over de werkloosheid in Zweden: Als ze de werkloosheid zouden berekenen zoals die in Nederland berekend werd (en wordt), dan was de werkloosheid in Zweden in 2005 zelfs 23,5% !! Toevallig is er in 2005/2006 ook een Europees onderzoek naar de jeugdwerkloosheid in Europa geweest. Daarbij kwam Zweden, net als Frankrijk, uit op een jeugdwerkloosheidpercentage van 27% ! De Zweden hebben dat toen verdedigd met de bewering dat ze “net op een ander systeem waren over gegaan” ! Tja…….
Volgens de cijfers van “Arbetsförmedlingen” (Zweedse CWI) was het werkloosheidscijfer in augustus 2008 slechts 3,5%!! Het lijkt mij stug dat de werkloosheid sinds september 2006 met 20% is gedaald. Ik heb maar even een nette doch vriendelijke email aan mijn voormalige partij gestuurd met een verzoek om uitleg en daarbij gerefereerd aan mijn lidmaatschap.
Wordt vervolgd!!

Groetjes/hälsningar

Marjon