Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

dinsdag 4 november 2008

Wolvenjacht weer in opspraak

Foto: Magnus Elander, Rovdjurscentret De 5 Stora

Het is ieder jaar hetzelfde liedje..... zodra de jacht op elanden weer geopend wordt, begint het jagersgilde over de jacht op wolven. Dit jaar heeft de nationale jagersvereniging aangekondigd dat ze van mening is dat er 18 wolven in Zweden doodgeschoten moeten worden, waarvan 6 in de provincie Dalarna.
Waarom toch die "jacht" op wolven??

In de jaren dat ik in Zweden woonde, begon de discussie in ons dorp al tijdens de jaarlijkse dorpsbarbecue in juli/augustus. Hij werd in alle hevigheid gevoerd door de mannelijke bewoners in het dorp, vooral met te veel alcohol op, want de meningen waren, gelukkig, verdeeld!

Jagers hebben last van wolven, heel veel last, vinden zij! Begrijpelijk, want er wordt met jachthonden gejaagd op de elanden. En dat je dan met je jachthond in het revier van een wolf komt, tja... logisch dat die wolf dat niet wil. Dus worden er honden aangevallen en soms ook gedood. Afschuwelijk natuurlijk voor de hond, maar dat is het risico dat de jager neemt, ook voor zijn hond!! Maar jagers hebben natuurlijk meer motieven: zo zijn er jagers die vinden dat ze door de aanwezigheid van de wolf te weinig elanden kunnen schieten. Of ze hebben gewoon gruwelijk de pest aan wolven!
Nú is het argument dat het nagestreefde, toelaatbare aantal wolven overschreden is. Reken maar dat als ze geen toestemming krijgen, er weer heel wat wolven op "onverklaarbare" wijze zullen verdwijnen!

Ik kan het nooit laten om mij te mengen in de Zweedse discussies(in de Dalademokraten) op internet. En die zijn vaak heftig; het is af en toe zelfs schokkend om te lezen wat wolfhatende jagers schrijven over/aan degenen die vinden dat de wolven met rust gelaten moeten worden!
Gelukkig zijn er nog genoeg wolvenminnende jagers en "gewone" burgers. Want de wolf is een van nature schuw dier, dat nooit zomaar een mens zal aanvallen. Zie als bewijs de bijgaande foto van een ontmoeting in het wild tussen mens en wolf!

Bij mij in de buurt waren ook wolven. Fantastisch, wat een prachtdieren! Een dorpsbewoonster heeft zelfs een keer een (bijna) ontmoeting met een wolf gehad op ons bevroren meer! En ikzelf heb een wolf van zo dichtbij gehoord, dat ik snel rechtsomkeert maakte op mijn wandeling met de honden.

Kijk eens voor mooie foto's van de roofdieren, waaronder de wolf, in Zweden op: http://www.de5stora.se/. De "5" staat voor de beer(björn), de wolf(varg), de lynx(lodjur), de veelvraat(järv) én de mens(människa) !

Met vriendelijke groet,

Marjon