Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

vrijdag 31 december 2010

Bezint eer gij begint!

Op de valreep van het oude jaar komt dan hier eindelijk mijn reeds lang beloofde nieuwe item.  Het kwam er gewoon niet van: vanaf begin november tot half december had ik zoveel dingen om mij mee bezig te houden(revalidatie, aanvraag WIA-uitkering, e.d.) dat ik niet de rust had om een stuk te schrijven.

Het onderwerp waar ik nu over schrijf lag al een poosje ‘op de plank’: de basis voor een goede emigratie.
Met de basis bedoel ik in dit geval de thuissituatie, je gezin: de relatie met de persoon/personen met wie je samenleeft. Alles valt of staat met een goede relatie, JUIST als je samen emigreert. Je komt in een vreemd land met een andere cultuur en andere (ongeschreven) regels, je moet op zoek naar werk of je eigen bedrijf opstarten, je gaat er naar school of de universiteit, je moet je draai vinden, de nieuwe taal leren, inburgeren. Je zult ongetwijfeld tegenslagen krijgen. Iedereen gaat daar anders mee om, maar het belangrijkste is dat je elkaar steunt, van elkaar op aan kunt, in goede en in slechte tijden. Als die basis niet goed is, als je elkaar verwijten gaat maken, niet serieus neemt …..dan wordt het heel erg moeilijk.
 Je wilt er niet aan denken dat dit je kan overkomen, maar toch gebeurt het regelmatig. Ik ken diverse families bij wie het niet goed ging. Vervallen in overpeinzingen als ‘had ik maar….’ , ‘als ik nou…’  hebben weinig zin. Dat is achteraf  praten.

Ik wil een ieder aanraden om dit aspect bij je keuze om te emigreren te laten meewegen. Ook al heb je alles vóór de emigratie nog zo goed uitgezocht en geregeld,  praat ook hierover. Misschien heb je al eerder in een moeilijke situatie gezeten, hoe ging je daar toen mee om? Wat kun je van de ander(en) verwachten als jullie (weer) in zo’n situatie belanden, maar dan in een ander land? Zijn jij, je partner en de andere gezinsleden geestelijk sterk genoeg om zoiets aan te kunnen. Zijn er persoonlijke 'ongemakken' waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld een lichamelijke of geestelijke handicap/ziekte? Want iemand kan daardoor volkomen anders reageren dan je verwacht. Het is misschien ook handig om van te voren wat meer informatie in te winnen over de gevolgen van een emigratie voor iemands ziekte en functioneren. 

Ik wens je veel succes met het nemen van een besluit ten aanzien van een eventuele emigratie!
Maar eerst.............
Ett Gott Nytt År och En God Fortsättning!!
Marjon