Welkom op mijn blog!

Mijn weblog heeft de titel 'Zweden, een haat-liefdeverhouding'. Zo begon ik in september 2008 met dit blog. Sinds maart 2011 kan ik gelukkig schrijven dat ik weer een 'liefdesverhouding' met Zweden heb!

Als i
k aan Zweden denk, dan denk ik allereerst aan mijn liefde voor de natuur, de rust en de ruimte, het korte exploderende voorjaar met al zijn bloemenpracht, de fantastische winters en de Zweedse taal. Ik mis de uitgestrektheid van het land, het rijden over wegen zonder dat je een auto tegenkomt, maar waar je moet uitkijken voor overstekende elanden. Ik mis mijn plekje in Zweden met aan de ene kant het meer en aan de andere kant het bos met de wolven, elanden, vossen, herten, lynxen en beren. Ik verlang naar de fantastische winters met dikke pakken glinsterende sneeuw in de heldere maneschijn, het lopen door de knerpende sneeuw en het zingen van het ijs als het gaat vriezen dat het kraakt. Ik herinner mij de mooie lange zomeravonden met prachtige zonsondergangen, zittend op de altan en uitkijkend over het meer. Ik mis zelfs het vele werk aan de grote tuin en het klaarmaken van de enorme wintervoorraad hout.
Als ik aan Zweden denk, dan denk ik ook aan wat mij is tegengevallen: De moeilijk toegankelijke arbeidsmarkt, de niet-altijd-zo-geweldige gezondheids- en ouderenzorg, het diepgewortelde Zweden-voor-de-Zweden-gevoel, de klassenstrijd, de jaarlijkse heftig gevoerde openbare discussies over de elandenjacht, de jagershonden en de 'problemen' met de wolven!

En toch...... ik hou van Zweden en heb er vaak heimwee naar. Als je door dit Scandinavische land gegrepen bent, kom je er niet meer van los.
Het liefst zou ik een huisje in Midden-Zweden willen hebben waar ik vanuit Nederland heen kan als ik daar zin in heb. Om te genieten van de natuur en mijn favoriete seizoenen, Zweeds te spreken én mij aan mijn hobby's schrijven en natuurfotografie te wijden!
Wie weet wat de toekomst nog voor mij in petto heeft!!

Terwijl je dit leest hoor je Zweedse en Sami muziek. De muziekvideo's staan helemaal onderaan deze pagina in een gadget en worden automatisch afgespeeld. Als je wilt kun je de muziek stoppen of naar de volgende muziekvideo gaan. Vergeet ook vooral niet de beelden te bekijken van de Zweedse natuur, het Noorderlicht en de Sami cultuur.
Veel plezier!

Je bent/jullie zijn welkom
välkommen/välkomna!!
Groeten/Hälsningar,

Marjon

donderdag 2 oktober 2008

Zweedse belastingbetaler financiert ongewild de internationale “Scientology” beweging

Uppdrag Granskning kwam gisteren weer eens met een interessante reportage. Ditmaal over organisaties binnen de Scientology-beweging in Zweden, die door de Zweedse belastingbetaler ongewild gefinancierd worden. De Scientology-beweging is een nogal omstreden religieuze beweging die mensen veel geld kost, hen zou hersenspoelen en vaak gezien wordt als een gevaar voor de vrije democratie .
In de een uur durende reportage kwam de kijker te weten dat organisaties als “Riksorganisationen Drogfritt Sverige” (De Rijksorganisatie voor een drugsvrij Zweden), “Kommittén för mänskliga rättigheter” (Het comitee voor de rechten van de mens) en “Narconon” (een gezondheidszorg-organisatie om van drugs af te komen) tot de internationale Scientology-beweging behoren met haar hoofdkantoor in de VS. Nou is dat misschien wel even schrikken, maar erger is dat meer dan de helft van alle Zweedse gemeenten, nl. 156 van de 290, in de afgelopen 5 jaar in totaal meer dan 1 miljoen euro aan deze organisaties heeft betaald.
Hoe?? Eigenlijk heel simpel. Narcoton wordt ingehuurd bij het afkicken van drugsverslaafden, het komitee voor de rechten van de mensen wordt gefinancierd omdat zij zich bezig houden met de rechten van psychiatrische patienten, en de rijksorganisatie voor een drugsvrij Zweden wordt ingehuurd door de Zweedse (bijna uitsluitend) gemeentelijke scholen voor het geven van voorlichting e.d. Een deel van de inkomsten van deze organisaties, ongeveer 10%, wordt doorgesluisd naar de internationale Scientology-beweging. Verder zagen we o.a. interviews met ex-leden in zowel de VS als in Zweden, artsen en gemeenten. Bijna geen enkele gemeente had ook maar enig onderzoek gedaan naar deze organisaties en wist daardoor ook niets van de banden met de internationale beweging. Ongetwijfeld zal hier nu wel verandering in komen!
Ook in Nederland is de Scientology-beweging actief. In Amsterdam is er de Lafayette School, die werkt met de studiemethode van Lafayette Ron Hubbar (oprichter beweging). Ook is er een huiswerkbegeleidingsinstituut dat werkt met deze studiemethode. In Zutphen is er het afkickcentrum Narconon dat werkt met het drugsvrije-afkickprogramma van Hubbard.
Wil je de reportage zien?? Kijk dan op : http://www. svt.se >samhälle och dokumentär > uppdrag granskning, uitzending 1-10-2008.

dinsdag 30 september 2008

"Buitenlanders"

Toen ik nog in Zweden woonde, ging ik een keer voor een sollicitatiegesprek naar Orsa. Na mijn gesprek ging ik nog even in een plaatselijk café-restaurant wat nuttigen en tot mijn verbazing en blijdschap zaten daar allemaal "gekleurde" medemensen.
De nuchtere Nederlander die dit leest, denkt natuurlijk: ja, wat is daar zo bijzonder aan?? Voor mij was dat bijzonder omdat je in de gemeente waar ik woonde, slechts een enkele keer gekleurde medemensen zag. Die werden dan ook vaak aangestaard door de Zweden, wat mijzelf trouwens ook wel overkwam als ik (met een Nederlander) Nederlands sprak.


Hoe kom ik daar nu zo op??  Het is zo leuk om hier in Nederland overal 'gekleurde' medemensen te zien. Dan merk je op een gegeven moment dat het normale Nederlandse, gekleurde straatbeeld zo "gewoon" is geworden, dat je het na een poosje mist als je in een land woont waar je dat niet zo vaak ziet.

Door dit soort dingen word je je weer eens bewust dat voor ons "normale" dingen helemaal niet zo normaal zijn in een ander land of andere situatie!
Groetjes
Marjon